Vrijwilliger Maryam: ‘Iedere dag leer ik iets nieuws’

De Capelse Maryam (57) is sociaal, open en enthousiast, maar vooral: leergierig. ‘Ik vind het interessant om van alles te leren over een organisatie. En hoe ik bepaald werk zo goed mogelijk kan doen.’ Een jaar geleden werd ze werkloos en begon met vrijwilligerswerk bij Welzijn Capelle. Ze helpt het team Maatschappelijk Ondersteuners bij hun werk. ‘Dit was voor mij helemaal nieuw. Maar ik hou van uitdagingen.’

 

Maryam uit Capelle aan den IJssel is vrijwillig maatschappelijk ondersteuner

Maryam en haar man kwamen in 1993 vanuit Iran in Nederland terecht. In Iran had ze economie gestudeerd en gewerkt in de makelaardij. De eerste jaren in Nederland had ze het druk met haar jonge kinderen, maar daarna begon het te kriebelen. Ze deed een mbo4-opleiding in moderne bedrijfsadministratie.

 

Boeiende opleiding

Maryam: ‘Die opleiding was echt boeiend: je maakt kennis met alle onderdelen van een bedrijf. Inkoop, verkoop, HR, salarisadministratie, communicatie… Via een uitzendbureau kwam ik daarna bij de afdeling Communicatie van Com.Wonen. Ik zette onder andere het bedrijfsnieuws op het intranet en hield de website bij.’ Later werkte ze ook als administratief medewerker, supervisor bij een callcenter en contractmedewerker bij een internationaal bedrijf.

 

Vrijwilligersproject

Ook deed ze bij Buurtkracht (de voorloper van Welzijn Capelle) vrijwilligerswerk, met een zelfbedacht project. ‘Ik hielp mensen vanuit een uitkering naar vrijwilligerswerk. En als het kon, hielp ik ze ook verder, naar betaald werk.’ Mensen helpen geeft Maryam veel voldoening: ‘Als iemand blij de deur uit gaat, maakt dat mijn dag.’

 

Diep dal

Toen volgde door privéomstandigheden een moeilijke periode in haar leven. Werken lukte niet meer. ‘De motivatie om weer uit dat dal te komen, kreeg ik van mijn kinderen.’ Vol trots vertelt Maryam over haar volwassen dochter en zoon. Ze studeren allebei, zoon hbo bedrijfskunde in Rotterdam, dochter fiscaal recht in Tilburg. De appel valt natuurlijk niet ver van de boom. ‘We hebben een goede band, doen samen veel gezellige dingen.’

 

Vrijwilligerswerk

Maryam klom weer uit de put. Haar motto is tenslotte: waar een wil is, is een weg. Bij toeval raakte ze in gesprek met maatschappelijk ondersteuner Shokhoufa van Welzijn Capelle. ‘Ik vroeg haar of hun team nog vrijwilligers nodig had. Na een gesprek kon ik snel beginnen als vrijwillig maatschappelijk ondersteuner.’

 

Statushouders ondersteunen

Maryams cliënten komen uit bijvoorbeeld Turkije, Iran, Syrië en Eritrea. ‘Ik help ze om toeslagen aan te vragen en verzekeringen en energie- of telefoniecontracten af te sluiten. Of om lastige brieven te begrijpen. Gelukkig spreek ik behalve Nederlands en Farsi ook Engels en een beetje Spaans.’

 

Goede sfeer

De Capelse is blij met haar vrijwilligerswerk. ‘Het is gewoon leuk om dingen uit te zoeken, ik leer er veel van. Iedere dag is een uitdaging om iets nieuws te leren, toch? Ik krijg er ook veel voor terug: fijne collega’s en een goede sfeer.’ En Welzijn Capelle is blij met Maryam. Ada Veth, coördinator Vluchtelingenwelzijn: ‘Maryam doet haar werk geweldig. Ze helpt ook andere vrijwilligers die naar haar komen met vragen. Echt een topvrijwilliger!’

 

Aanrader

Of Maryam vrijwilligerswerk doen aanraadt? ‘Duizend procent zeker!’ lacht ze. ‘Je steekt er zoveel van op. Soms denken mensen, deze baan of dit vrijwilligerswerk is niets voor mij. Maar van alles kun je leren. Gebruik elke kans, hoe klein ook, en maak er iets moois van.’ Naast haar vrijwilligerswerk is Maryam zelf ook weer aan het rondkijken naar een betaalde baan: ‘Ik sta open voor álle nieuwe uitdagingen!’

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info