Van de jaarmarkt tot de vaccinatiehal; EHBO-vrijwilligers zijn overal

‘Zo ondersteunen we nu zeven dagen per week bij de vaccinaties,’ begint Cees zijn verhaal. Hij is trots op ‘zijn’ pool van EHBO-vrijwilligers. Dat was hij al, maar sinds de covid-19-vaccinaties zijn begonnen, blijkt nog maar weer eens even hoe belangrijk het werk is dat ze allemaal doen.

 

In het kader van 2021 hét jaar van de vrijwilliger spreken we Cees van Driel, voorzitter van de KNV EHBO Capelle a/d IJssel. De KNV EHBO Capelle a/d IJssel bestaat al sinds maart 1933. Lid zijn bij de vereniging begint bij het behalen van je EHBO-diploma. Eenmaal in het bezit van dit papiertje moet je jaarlijks ‘op herhaling’ en minimaal 12 herhalingslesuren volgen. Dan word je dus lid. Inmiddels zijn er 73 leden.

Evenementen

Daarna zet je je opgedane kennis in bij Capelse evenementen. Door corona was dat natuurlijk even allemaal wat minder, maar in 2019 stonden ze met hun vrijwilligers op wel 38 plaatselijke evenementen. Van ‘De dag van het park’, verschillende sporttoernooien, hardloopwedstrijden tot aan de jaarmarkt toe. En als er op dat moment geen noodsituatie is die de hulp van een EHBO-vrijwilliger vergt, dan zie je natuurlijk zelf ook nog wel eens wat!

 

Rampen en calamiteiten

Daarnaast is er ‘bijstandsteam’. In geval van een grote ramp of zeer ernstige calamiteiten wordt dit vaste team van tien leden opgeroepen om de professionele hulpdiensten bij te staan en hulp aan slachtoffers te bieden.

 

Vaccinatie-ondersteuning

En vandaag de dag ondersteunen de vrijwilligers vooral heel veel bij de vaccinaties. Cees mag daar terecht trots op zijn. Sinds 18 maart is er een pool van 27 vrijwilligers, waarvan er elke dag 6 actief zijn in sporthal Schenkel bij het ondersteunen van de zojuist gevaccineerden. Van toezicht houden, tot advies geven en in actie komen als het bij iemand niet goed gaat. Zoals bij flauwvallen, wat met regelmaat gebeurt. ‘We hebben een keer 40 flauwvallers op een dag gehad.’  Voorkomen is natuurlijk beter, dus treden Cees en zijn collega vrijwilligers ook proactief op. ‘Veel jongeren hebben vooraf nauwelijks gegeten, of buigen zich gelijk na de prik in de wachtruimte weer over hun mobieltjes. Dat is dus niet goed, als je vervolgens weer snel rechtop gaat staan. Dan worden ze flauw. Daar wijzen we ze dan ook op.’

 

Kortom, er is genoeg werk te doen voor de leden. En dat beseft het bestuur van de vereniging maar al te goed. ‘We zijn trots op onze vrijwilligers, die zich zo actief en belangeloos inzetten om hun medemens in nood te helpen.’

 

Ook EHBO-vrijwilliger worden?

Dat begint natuurlijk met het behalen van je EHBO-diploma. Op EHBO Capelle vind je alle informatie over de cursussen.

 

Nog een allerlaatste tip van Cees: ‘Wist je trouwens dat je met een aanvullende verzekering bijna alle kosten vergoed krijgt?’ Zeker iets om over na te denken!

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info