Ethiek in de praktijk - Hoe werkt je morele kompas

Omgaan met morele dilemma's en ethische vraagstukken.

 

Je werkt als financieel medewerker bij een bedrijf. De eigenaar vraagt je de tuinman op de payroll te zetten, maar het bedrijf heeft helemaal geen tuin.... Er klopt hier iets niet. Wat doe jij in zo'n geval? 

 

Of

Je bent al jaren een groot fan, maar draai jij nog liedjes van AliB ondanks alle berichten in het nieuws? En waarom niet of juist wel?

 

En 

Je bent actief voorstander van vaccineren en in je vrije tijd maatje als vrijwilliger. Je wordt aan iemand gekoppeld die niet-gevaccineerd is en aangeeft dat corona niet bestaat. Hoe ga jij met dit soort situaties om?  Hoe ga je om met het verschil van mening, respect voor de ander, maar ook met je eigen gevoel?

 

Zo zijn er natuurlijk talloze voorbeelden van situaties waar je in je (vrijwilligers)werk en in je leven mee te maken kunt krijgen.

 

Onderbuikgevoelens, je 'morele kompas', normen en waarden, grensoverschrijdend gedrag...  Termen die je de laatste tijd steeds vaker hoort.

 

Maar hoe bepaal je nou echt je eigen positie in moeilijke vraagstukken? Is goed handelen een kwestie van regels of juist van principes volgen? Hoe werken dit soort ethische kwesties als je er in de praktijk ineens mee te maken krijgt?

Interesse? - Nog 12 plaatsen over

**Is dit een betaalde training dan kun je de kosten soms declareren bij de organisatie waar je vrijwilliger bent. Check dit bij je organisatie. Je kunt zelf de factuur inleveren bij de organisatie of indien bekend direct de factuur doorlaten sturen.

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info