Op bezoek bij de Dierenvoedselbank

Op bezoek bij de Dierenvoedselbank

Vanwege het Jaar van de Vrijwilliger gaat Monika op ontdekkingsreis door Capelle aan den IJssel. Ze komt in gesprek met verschillende vrijwilligers en organisaties. Dit is haar verslag van haar bezoek aan Stichting Voedselbank voor Dieren 010.

Gastvrouw Monika

Gastvrouw Monika

Het is 5 mei 2021. Het lijkt wel herfst. Vandaag ontmoet ik Linda Spronk en haar collega Fausta. Linda richtte met haar schoonmoeder de Stichting Voedselbank Voor Dieren 010 op in 2014.

Ik rijd naar de Schemerhoek 28. Voor mij staat een flatgebouw. Linda komt naar mij toe en samen lopen wij naar een openstaande deur naast de liften. Deze ruimte, die eerder in gebruik was als opslagplaats voor oud papier, mogen ze van Havensteder gebruiken. Er staan rekken vol cavia-, katten-, vissen- en hondenvoer. Veel plek is er niet dus blijven Linda en ik naast de liften staan terwijl Fausta in de opslagruimte bezig is en meebabbelt.

 

Dieren zijn familie

Fausta werkt voor Dierenvoedselbank 010 als vrijwilliger naast haar reguliere baan en is moeder van twee jonge kinderen. Voor dieren zorgen is haar passie. Linda werkt voor de stichting als vrijwilliger. Ik vraag aan Linda wat haar beweegreden was om een stichting te beginnen. ‘Om te voorkomen dat mensen met financiële problemen hun dier op straat achterlaten. Dat voelt voor mij als een familielid op straat achterlaten.’ Haar liefde voor dieren deelt ze met haar vader. ‘We zorgden altijd voor dieren als onderdeel van de familie.’ Ik vraag of dit Linda’s roeping is. ‘Ja!’ hoor ik van Fausta.

Praatje

Op de website van Stichting Dierenvoedselbank 010 staat dat er ruimte is voor een praatje. “Het komt wel eens voor dat mensen geen familie of vrienden hebben om mee te praten, iets kwijt willen. Wij luisteren graag en zijn betrokken met de dieren én hun baasjes. Wij vinden het jammer dat mensen zelf geen voedsel kunnen betalen, maar zijn heel blij dat wij er voor de dieren kunnen zijn.”

 

Creatief geld inzamelen

Beide dames doen dit werk met plezier en liefde. Zelf hebben ze een aantal dieren geadopteerd. Ze gaan creatief om met het inzamelen van geld voor de stichting. Zo verzamelen ze kleding, oude telefoons en inktcartridges die ze dan aan grotere stichtingen als DierenLot mogen afgeven tegen een vergoeding. Ze halen gedoneerd voedsel op, verpakken het in zakken van een kilo en hebben met kerst een druk schema: alle dieren krijgen dan een kerstpakket krijgen met speeltjes en extra voeding.

vrijwilligers Fausta en Linda

 

Kwispelende staarten

Aan het einde van ons gesprek stapt een vrouw uit de lift met twee honden. Met kwispelende staarten komen ze op ons af. ‘De honden waren in de lift al opgetogen’, vertelt de vrouw, ‘omdat ze weten dat de deur van de stichting openstaat en ze daar een snoepje kunnen halen.’

Voor iedereen die dierenwelzijn een warm hart toedraagt: ga naar svbvd010 en doneer!

 

Deze website maakt gebruik van (geanonimiseerde) analytische cookies.

Meer info