Toolbox vrijwilligerswerk

Toolbox vrijwilligerswerk

Van tips voor het werven van vrijwilligers tot self assessments en tools die u helpen gericht te werven onder bepaalde groepen vrijwilligers. 

Inhoud toolbox:

 • Intercultureel werken
 • Kritische kijk op vrijwilligersorganisatie met KrachtMeting
 • Wervingstools vrijwilligers
 • Het vrijwilligersspel
 • Onderzoeksrapport 'Aan de andere kant van de schutting - vrijwillige inzet in het lokale sociaal domein (publieksversie, oktober 2018)

Intercultureel werken

De Routeplanner Stap Twee is een digitale handleiding interculturalisatie vrijwilligerswerk. Deze routekenner bevat veel tips, valkuilen én hulpmiddelen voor interculturalisatie binnen het vrijwilligerswerk. Dit is informatie waar vrijwilligersorganisaties, die aan de slag willen met dit thema, hun voordeel mee kunnen doen. Maar ook voor ondersteuningsinstellingen is de Routeplanner een handig middel om zich te oriënteren op intercultureel werken. Klik hier om het document te downloaden. Ontwikkelaar: MOVISIE / FORUM

Een kritische kijk op uw vrijwilligersorganisatie

 • StuurKracht: hoe sterk is het bestuur van de vrijwilligersorganisatie; waar zit eventueel een risico? 
 • DraagKracht: heeft de vrijwilligersorganisatie genoeg mensen? 
 • SamenwerkingsKracht: werkt de vrijwilligersorganisatie goed samen met andere organisaties en intern?
 • HulpKracht: heeft de vrijwilligersorganisatie voldoende hulpbronnen? 
 • Vernieuwingskracht: is de vrijwilligersorganisatie in staat te vernieuwen? 
Invullen is eenvoudig en kost slechts enkele minuten. Klik [hier|doc/tools/KrachtMeting lokale vrijwilligersorganisaties.pdf] om het document te downloaden. Ontwikkelaar: De KrachtMeting is ontstaan in het kader van Kracht Lokaal, een initiatief van Movisie.

Wervingstool vrijwilligers

Het werven van vrijwilligers is een uitdaging voor bijna alle vrijwilligersorganisaties. Hieronder vindt u een aantal tools die u daarbij kunnen helpen. 

 • In dit document vindt u 12 tips voor het werven van vrijwilligers. Ontwikkeld door Movisie en nog altijd actueel.
 • In de werving van vrijwilligers kunt u er natuurlijk ook voor kiezen om zich op bepaalde groepen te richten. Senioren verzorgen bijna de helft van al ons vrijwilligerswerk. En een groeiende groep met potentieel staat te popelen om gevraagd te worden. De digitale Toolkit Verzilveren helpt senioren, maatschappelijke organisaties en gemeenten dit potentieel te verzilveren. Voor elke partij wordt in aparte hoofdstukken op een rij gezet hoe ze aan de slag kunt gaan. Met praktische instrumenten en voorbeelden. Klik hier om de toolkit te downloaden. Uitgever: Movisie,

Activiteiten organiseren: Veel vrijwilligersorganisaties organiseren activiteiten voor hun doelgroep. En soms voor hun vrijwilligers. Klik hier voor een handig draaiboek.

Het vrijwilligersspel

Hoe kijken uw vrijwilligers aan tegen hun werk? Wat vinden ze leuk, spannend, bijzonder? Welke knelpunten ervaren ze? Wat vinden ze van de begeleiding? Met 29 vragen in drie categorieën biedt het Vrijwilligersspel de mogelijkheid op speelse wijze te praten over de ervaringen, wensen en behoeften van uw vrijwilligers. Tijdens of na het spel kunt u met elkaar in gesprek over de onderwerpen die naar voren zijn gekomen. U kunt het spel spelen met 2 tot 6 spelers én 1 spelleider. Het spel kan uitstekend aanknopingspunten bieden voor het formuleren of aanscherpen van uw vrijwilligersbeleid. U kunt dit spel gratis downloaden: Klik hier voor de spelregels, hier voor de speelkaarten en hier, hier en hier voor het speelbord. Veel speelplezier!

Onderzoeksrapport inzet vrijwilligers in sociale domein

De Universiteit voor Humanistiek en Vereniging NOV deden in 2016-2018 onderzoek naar de veranderende positie en rol van vrijwilligersorganisaties in het lokale sociaal domein.

De centrale vraag: hoe geven lokale (afdelingen van) vrijwilligersorganisaties en organisaties die werken met vrijwilligers invulling en uitvoering aan de nieuwe rol van vrijwilligers in het lokale sociaal domein, sinds de decentralisaties in 2015? En wat betekenen deze veranderingen voor vrijwilligers in het lokale sociaal domein? Lees hier de publieksversie van het onderzoeksrapport, 'Aan de andere kant van de schutting - vrijwillige inzet in het lokale sociaal domein'.